Om å gi fra et frivilligperspektiv.

Hvor er de som skal hjelpes?

Om å gi fra et frivillighetsperspektiv. 
Hvor er de som skal hjelpes?

Omsorgen og hjertevarmen slår meg. Jeg ser det samme i dag som under flyktningkrisen i 2015. Vi mennesker har en underlig evne til å stå sammen når det trengs. Frivillige strømmer til. Hele Norge bretter opp ermene og ønsker å hjelpe andre, men hvor er de som skal hjelpes?

Å gi, gi seg, gi opp.

Det er enkelt å være den som gir. Jeg elsker å gi. Det gir meg en god følelse, men jeg er veldig dårlig til å ta imot. Det tror jeg vi er mange om. Vi har alle et ønske om å kunne klare oss selv. Vi sitter i et av verdens rikeste land, men det sitter langt inne å spørre om hjelp. For noen av oss er det til og med vanskelig å spørre våre nærmeste. Vi ønsker ikke å være til bry!

Det er lettere å stå innenfor døra å gi, enn utenfor å be.  Å kjenne på ydmykelsen av å vise seg selv svak i et samfunn fylt med så mange perfekte fasader. Det krever styrke å vise svakhet.

Å gi et annet menneske oppmerksomhet, har en positiv effekt. Om det er på jobben, i nabolaget, mellom venner, familie eller til og med tilfeldige mennesker rundt oss. De fleste av oss setter pris på å bli spurt om hvem vi er, hvordan vi har det og hva vil liker å drive med.  Gode relasjonen bygges over tid og gjennom felleskap, åpenhet, respekt og nysgjerrighet. Hvis vi kjenner hverandre er det også lettere å spørre om hjelp når det trengs, uten at vi kjenner oss som en belastning.

Det er bra å gi når man blir spurt, men det er bedre å gi uspurt. Å kunne ta imot hjelp sitter langt inne. Ved å være nysgjerrige på de rundt oss er det lettere å fange opp om det er noe vi kan bidra med – uspurt.

Vi hjelper deg så gjerne!

Vi trenger alle hjelp av og til. Vi må bli flinkere til å be om hjelp, ikke fordi vi ikke kan klare det selv, men fordi det er godt å være flere. Det er godt å hjelpe! Det er via å hjelpe hverandre vi bygger gode relasjoner og kjenner på felleskapet og omsorgen. Det er godt å vise omsorg, det er godt å kjenne omsorg. Det er godt å vite at man kan hjelpe hverandre, det er godt å vite at man kan få hjelp, uten at terskelen skal være så immari høy. Å gi skal være en flyt av gjensidighet og takknemlighet. Start med deg! Spør om hjelp! Gjør det naturlig. Lag dine egne erfaringer. Det er godt å ta imot, men å få hjelp…. eller å spørre om hjelp……. Vi må nok øve oss litt på det……

2024 © Frogn frivilligsentral