Bare en mann, som gjør det han kan.

Hver mandag og hver torsdag i over 11 år har Knut Lønvik (73) åpnet sin slitte dokumentmappe med lærebøker i klasserommet i 2. etasje på Drøbak kino – der elevene sitter klare for ukens norskundervisning. – Dette beriker livet mitt, sier Knut, pensjonert lærer og super-frivillig i Frogn frivilligsentral.

Frivilligsentralen var glade da de fikk Knut med på laget, da han for 11 år siden pensjonerte seg fra Seiersten ungdomsskole etter nærmere 40 år bak kateteret der. – Jeg var fast bestemt på å fylle livet mitt med noe meningsfullt også da jeg gikk av med pensjon, og det føler jeg at jeg har gjort, sier Knut, som i tillegg til norskundervisningen også er besøksvenn ved Ullerud. Ikke rart at han er nominert til Frivilligprisen hele to ganger!


Hver høst starter han opp nye grupper, og selv om elevene har ulike nivåer og forutsetninger i det norske språket, sier han aldri nei til noen. Elever i alle aldre fra Russland, Cuba, Serbia, Ukraina, Spania, Tyskland, Polen, Sør-Amerika er bare noen av de nærmere 50 nasjonalitetene som har vært innom klasserommet til Knut. – Det kan være utfordrende, men jeg føler de har tillit til meg, sier han. Gjennom årene har han også fått flere venner blant elevene, og her er noe av det de sier om ham: «En hverdagshelt» «En fin mann» «Han har hjulpet så mange mennesker!»


I løpet av årene har han lært flere hundre personer grunnleggende norsk, men trønderske kraftuttrykk har han spart dem for. – Nei, vi kjører normert norsk her, sier Knut bestemt. Bestemt er den gamle læreren ganske sikkert, men også tydelig, strukturert, tålmodig og snill - slik man må være når man har et lite mini-FN i klasserommet, med både flyktninger, asylsøkere og andre i en god miks.


Deltagelse er frivillig og gratis, og Knut mottar heller ingen lønn. - Men jeg vil heller være frivillig uten lønn enn ikke å være frivillig, for dette gir meg mye også, sier Knut beskjedent. - Jeg går herfra med en god følelse hver gang. Dessuten er det en måte å holde seg ung på, så jeg fortsetter gjerne!


Og akkurat det takker både Frogn kommune, frivilligsentralen – og alle norskstudentene – Knut for.

2024 © Frogn frivilligsentral